Avustajakoirien asemasta

Olin jo unohtanut avustajakoirien ja liikuntavammaisten eriarvoisen aseman verrattuna opaskoiriin ja näkövammaisiin. Onneksi minua muistutettiin asiasta taannoin eräässä vaalikoneessa. Haluankin tuoda nyt erityisesti esiin sen, että minun nähdäkseni avustajakoirien on ehdottomasti saatava opaskoiriin verrattava julkisrahoitteinen asema vammaisen apuvälineenä. Avustajakoirat tekevät ihmeitä avustettaville ihmisilleen, ja joskus kyllä vaikuttaa siltä, että koirat tekevät ihan yleisestikin ottaen ihmeitä, niin taitavia ja päteviä ne ovat! 

Avustajakoirat mahdollistavat liikuntavammaiselle omatoimisemman elämän samalla tavalla kuin opaskoirat näkövammaisille. Avustajakoiran kanssa moni liikuntavammainen voi liikkua ja asua yksin. Avustajakoira nostaa tutkitusti avustettavan henkilön elämänlaatua.

Tällä hetkellä avustajakoirien hankinnat rahoitetaan täysin RAY:n varoista sekä yksityisten lahjoitusten avulla. Koirat myöntää Invalidiliittto eikä esim. sairaanhoitopiiri. Avustajakoirilla on samat oikeudet päästä avustettavan kanssa erilaisiin paikkoihin kuin opaskoirilla mutta niitä ei voi saada julkisesta sairaanhoidosta apuvälineeksi kuten opaskoiria.

Asiaan tutustuessani minulle kerrottiin, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on viime vuoden lopulla laatinut osana vuosille 2011 – 2015 hallitusohjelmaan kirjattua kokonaisselvitystä vammaisten apuvälinepalveuista raportin (http://www.julkari.fi/handle/10024/125487), jossa selvitetään avustajakoirien asemaa . Raportissa ehdotetaan että avustajakoirat pitäisi saada opaskoirien tavoin julkisen rahoituksen piiriin ja että koirien myöntäminen pitäisi siirtää sairaanhoitopiirille (tulevalle sotealueelle). Kannattaa tutustua selvitykseen, jos asia herättää kiinnostusta. Olen ehdottomasti THL:n ehdotuksen kannalla, ja toivon, että muutos saadaan aikaiseksi mahdollisimman pian, viimeistään ennen seuraavan vaalikauden päättymistä.

Lisätietoa avustajakoiratoiminnasta: http://www.avustajakoira.fi

3 ajatusta artikkelista “Avustajakoirien asemasta

 1. Jos MIISA TODELLA AJAT AVUSTAJAKOIRIEN ASIAA SAMANVERTAISIKSI OPASKOIRIEN KANSSA, OLET HYVÄLLÄ ASIALLA. OELKÄÄN, ETTÄ NÄMÄ JÄÄVÄT VAIN LUPAUKSIKSI JA UNOHTUVAT VAALIEN JÄLKEEN.

  Tykkää

  • Hei,
   kyllä tarkoitukseni olisi edistää tätä asiaa myös vaalien jälkeen siinä määrin kuin se on mahdollista. Koska asiaan on jo herätty valtion tasolla ja laajamittainen selvityskin tehty, on hyvät mahdollisuudet siihen, että avustajakoirien asema saadaan todellisuudessakin rinnastettua opaskoirien asemaan. Olen sen verran paljon työskennellyt erilaisten koira-asioiden parissa, että ihan helposti ne eivät minulta pääse unohtumaan, oli vaaleja tai ei.

   Tykkää

   • kiitos. Olen itse keräämässä nimiä adressit.com AVUSTAJAKOITA tasavertaiseksi näkövammaisen opaskoiran kanssa. Tarkoitus olisi saada 1000 nimeä ja sen jälkeen osallistua Levin RUSKAMARATONILLE 5.92015 kelaten tai KOLMIRATTAISELLA SÄHKÖAVUSTEISELLA polkupyörällä.
    Osallistumiseni on nyt puututtu järjestäjien taholta ja he keskustelevat miten jos ollenkaan ja mille matkalle saan osallistua. Saapa nähdä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s