Roskapostaus 1

Käväisin torstaina Vihreiden kanssa tutustumassa toiseen Pirkanmaan jätehuollon yhdyskuntajätteiden määränpäistä eli Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskukseen, joka aiemmin kulki tuttavallisemmin Tarastenjärven kaatopaikan nimellä. Kaatopaikka on kuitenkin nykymaailmassa hieman virheellinen nimitys, sillä pyrkimyksenähän on hyödyntää jätettä mahdollisimman paljon ja minimoida loppusijoitettavan jätteen määrä. Näin ollen jätteitä ei enää nykyisin yksinkertaisesti kaadeta jonnekin ja anneta niiden olla, vaan ne lajitellaan ja käsitellään ja hyödynnetään mahdollisimman pitkälle.

Visiitti oli erittäin mielenkiintoinen ja toimiikin näin hyvin johdantona yhdelle lempiaiheistani ympäristönsuojelun alalla ei jätehuollolle. Toisin kuin aiemmin hieman käsittelemäni ilmastonmuutos, jätteet ja jätehuolto koskevat meidän jokaisen päivittäistä elämää hyvin konkreettisella tasolla; ihan jokainen tuottaa päivittäin erilaista jätettä ja on tekemisissä jätehuollon kanssa tavalla tai toisella. Toiset lajittelevat tunnollisesti kaikki jätteensä kotona, toiset ovat vähemmän viitseliäitä. Silti Suomessa palautusprosentti esimerkiksi juomapakkausten kohdalla on n. 95 % alumiinitölkkien ja n. 90 % muovipullojen osalta. Palautettavista lasipulloista on jo viiden vuoden ajan palautunut 100 %! Jotain me siis kaikki teemme jätteiden lajittelun eteen, vaikka aina ei tunnekaan itseään kierrätyksen kärkihahmoksi.

Toisaalta, yhdyskuntajäte muodostaa kuitenkin vain kolme prosenttia kaikesta Suomessa tuotetusta jätteestä. Kun näkee, miten valtavia laitoksia ja panostuksia pelkästään yhdyskyntajätehuolto vaatii toimiakseen, on vaikea kuvitellakaan, mitä teollisuuden ja yritysten jätteiden käsittelemiseksi vaaditaan. Jäteaiheesta riittääkin puhuttavaa vielä monen päivityksen verran. Näillä sanoilla kuitenkin avaan oven jätteiden kiehtovaan maailmaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s