Lisää ilmastoasiaa

Jotta te sivustolla vierailijat ette kuvittelisi, ettei päässäni liiku ajatuksia jaettavaksi tai että olisin unohtanut tämän sivuston äskettäin alkaneessa facebook-huumassani, päätin laittaa tännekin taas pari riviä. Koska olen valinnut aloitusaiheekseni ilmastonmuutoksen, jatkan siitä vielä hieman kommentoimalla lyhyesti paria äskettäin katsomaani aiheeseen liittyvää dokumenttielokuvaa. Niistä ensimmäinen on nimeltään Disruption (http://topdocumentaryfilms.com/disruption/), joka kertoo valmistautumisesta New Yorkissa syksyllä 2014 pidettyyn menestystapahtumaan nimeltä People’s Climate March. Elokuva antaa nopean katsauksen ilmastonmuutoksen nykytilaan ja tämänhetkisiin haasteisiin, erityisesti USA:ssa. Vaikka tapahtumat sijoittuvat valtameren takaiselle mantereelle, on silti hienoa huomata, miten ihmisiä saadaan kerättyä tärkeän aiheen äärelle ja osallistumaan jättimäiseksi paisuneeseen tapahtumaan. Tapahtuma tosin poiki useita pienempiä tapahtumia ympäri koko maailman. Sekä tässä elokuvassa että toisessa aiheeseen kiinteästi liittyvässä dokumentissa esiintyy useita samoja asiantuntijoita, joista yksi on edellisen kirjoitukseni kirjan kirjoittanut Naomi Klein. Klein on todella ottanut asiakseen valistaa ihmisiä ilmastonmuutoksen vakavuudesta.

Toinen katsomani dokumentti on nimeltään Do the Math (http://topdocumentaryfilms.com/do-the-math/), jonka päähenkilönä esiintyy yksi 350.org -liikkeen perustajista Bill McKibben. Billin useista kuvatuista luennoista on koostettu mielenkiintoisia ajatuksia liittyen ilmastonmuutoksen ja fossiilisten polttoaineiden käytön matematiikkaan. Bill opettaa meille kolme tärkeää lukua, 2 (celsius-astetta), 2795 (gigatonnia hiilidioksidia) ja 565 (gigatonnia hiilidioksidia). Saadaksesi selville näiden lukujen merkityksen, kehotan katsomaan elokuvan tai lukemaan aiheeseen liittyvät selitykset sivustolta http://math.350.org/ Koska myös tämä elokuva kertoo lähinnä USA:n fossiilisten polttoaineiden käytöstä sekä amerikkalaisten keinoista vaikuttaa ilmastonmuutokseen, ei se tarjoa kovin paljon käytännön työkaluja ilmastonmuutoksen hallitsemiseen meille suomalaisille. Maininnan arvoinen keino USA:ssa on kuitenkin divestointi, jota mm. yliopistot ovat käyttäneet, eli investoinnit fossiilisten polttoaineiden hankkimisesta/hyödyntämisestä voittoa saaneisiin yrityksiin on peruutettu/siirretty muihin yrityksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s